Oznaczenia Towarów
    Magazyny

OPAKOWANIA



Zapraszam na www.events.yoyo.pl

Magazyny

Magazyn-wyodrębnione tereny, budynki lub wydzielone pomieszczenie dostosowane do przyjmowania, przechowywania i wydawania towarów. Ze względu na cechy budowlano-konstrukcyjne magazyny dzielimy na:
-otwarte np. place składowe
-półotwarte-wiaty (powierzchnie zadaszone bez ścian lub z jedną do trzech ścian), szopy, podcienia do przechowywania drewna, maszyn.
-zamknięte np. nadziemne budynki.
-specjalne-mające specjalna konstrukcję lub specjalne wyposażenie np. silosy
Ze względu na pełnione funkcji rozróżnia się:
-magazyn skupu-służące do gromadzenia towarów skupowanych i przygotowywanych do dalszej wysyłki.
-magazyny zasobowe-służące do tworzenia zapasów towarowych
-magazyny rozdzielcze-w, których gromadzi się towary od różnych producentów i rozdziela asortymentowo do punktów detalicznych.
-magazyny manipulacyjne-w, których gromadzi się towary podlegające przerobowi przed przekazaniem do obrotu.
-magazyny przeładunkowo-transportowe-, które są przeznaczone do przyjmowania towarów i dalszego transportu
Uwzględniając asortyment przechowywanego towaru magazyny dzielimy na:
-uniwersalne-w których odbywa się przechowywanie towarów różnych branż
-ogólne-w, których odbywa się przechowywanie towarów branż pokrewnych
-artykułów żywnościowych
-artykułów nieżywnościowych
Zasady przechowywania towarów:
-rozmieszczenie towarów pod względem masy i asortymentu-ponadto przy prawidłowym rozmieszczeniu bierze się również pod uwagę kształt i objętość. Czynniki te decydują o odpowiednich sposobie składowania, chroniącym towary przed uszkodzeniem, deformacją, rozsypaniem, bałaganem.
-zapewnienie wymaganych warunków fizycznych przechowywania -tj. temperatury, wilgotności, czasu wymiany powietrza, ochrony przed nasłonecznieniem. Ma to decydujący wpływ na zapobieganie przed utrata wartości użytkowych, zepsuciu, gniciu towarów.
-zabezpieczenie towarów przed szkodnikami-zmniejsza to straty powstałe w cyklu magazynowania.
-utrzymanie higieny pomieszczeń-zapewniające właściwe warunki sanitarne obiektu-ciągła troska o czystość, porządek, dezynfekcja pomieszczeń jest zasadniczym obowiązkiem magazynów i sprzedawców.
-bezpieczeństwo pracy osób obsługujących obiekty magazynowe
Racjonalne przechowywanie towarów powinno zapewnić uzyskanie najkorzystniejszych wyników przy określonych w danym czasie warunkach i ograniczeniach. Należy przy tym uwzględnić:
-rodzaj przechowywanych towarów, ich właściwości fizyczno-chemiczne
-ilość towarów do przechowywania
-długość okresu składowania
-okres przydatności do spożycia
-cel przechowywania i wynikające z tego konieczne czynności magazynowe lub funkcje w obrocie towarowym
-przestrzeganie zasad i warunkach przechowywania
-koszty inwestycyjne i eksploatacyjne magazynowania
-stan i wielkość posiadanego lub przewidywanego zaplecza magazynowego
-lokalizację magazynów tj. ich położenie w stosunku do producenta i odbiorcy, co decyduje o pracy transportu
Czynniki wpływające na przechowywanie towarów:
-temperatura-jest ważnym czynnikiem wpływającym na przechowywanie towarów, przy czym jej oddziaływanie jest uzależnione od wielu właściwości towarów. Na przykład podwyższona temperatura powoduje zmianę konsystencji artykułów przez nadmierne wyparowanie wody, ulatnianie się substancji zapachowych, zniekształcenie towarów o niskie temperaturze itp.
-powietrze-powietrze oddziałuje na towary w sposób bezpośredni i pośredni. Bezpośrednie oddziaływanie powietrza to działanie związków chemicznych wchodzących w skład powietrza, a więc przede wszystkim tlenu, i dwutlenku węgla. One powodują proce utleniania, objawiające się np. jełczeniem tłuszczów, ciemieniem przekrojonych lub uszkodzonych owoców i warzyw, rozkładem witamin., Rozkładem witamin. Pośrednie oddziaływanie (ujemne) powietrza polega na przenoszeniu drobnoustrojów i zanieczyszczeń (kurzu, pyłu).
-światło-promieniowanie świetlne wpływa na większość towarów niekorzystnie. Powoduje zmianę zabarwienia, szarzenie, płowienie, zmniejszenie wytrzymałości. Ponadto przyspiesza procesy dojrzewania ii starzenia się owoców, warzyw, powoduje zielenienie ziemniaków itp. Towary chroni się przed światłem przed światłem przed odpowiednie opakowanie, a okna w magazynach maluje się farba ochronną-niebieską, zieloną lub brunatnoczerwoną.
-czas przechowywania-rozpatrując wpływ czasu na przechowywanie towar trzeba wziąć pod uwagę, w którym się to przechowywanie odbywa, np. porę roku oraz długość tego okresu, tj. liczbę dni.
-drobnoustroje
Zmiany zachodzące w przechowywanych spowodowane drobnoustrojami:
A) zmiany wywołane procesami fizycznymi:
-wysychanie (mydło)
-nadmierne pochłanianie wody
-zmiany masy
-zmiany objętości (warzyw)
-zmiany barwy
-zmiany elastyczności
-zmiany sprężystości
-zmiany wytrzymałości na zerwanie
B) zmiany wywołane procesami chemicznymi:
-pod wpływem tlenu-naturalne utlenienie (korozja metali, kwaśnienie)
-pod wpływem działania czynników atmosferycznych-pokrycie rdzą (korozja metali)
C) zmiany wywołane procesami biologicznymi:
-porastanie (kiełkowanie)
-dojrzewanie
-samorozpuszczanie-proces rozkładu produktów białkowych pod wpływem enzymów w komórkach i tkaninach po zakończeniu procesów żywnościowych.
Ubytki towarowe-straty ilościowe i jakościowe towarów, które powstają podczas transportu w czasie przechowywania i sprzedaży.
Ubytek naturalny-jest to zmniejszenie masy lub wymiarów towarów, spowodowane czynnikami naturalnymi.
Do przyczyn powstania ubytków naturalnych zaliczamy:
-ususzkę (parowanie wody)-owoce, warzywa, grzyby oraz nieszczelne opakowania ich przetwory: mięso, ryby, zboża, produkty zbożowe itp.
-rozlew (manipulacja przy rozlewaniu)-wyciek, pozostawione w naczyniu mleko i inne ciekłe produkty mleczne, wina, napoje bezalkoholowe
-zanik- (parowaniu i ulatnianie się istotnego składnika)- spirytus i inne alkohole.
-przyleganie (przy przepakowywaniu itp.)-oleje jadalne, oleje mineralne, smary, soki itp.
-rozkusz i rozsypkę (przy pakowaniu, ważeniu)-mąka, kasz, cukier.
-procesy biochemiczne-ubytki spowodowane procesami życiowymi oraz działalnością mikroflory.
Ubytki nadzwyczajne-wynikają z niewłaściwego opakowania, niestarannego przechowywania, niewłaściwego obchodzenia się z towarami, spowodowane przez wypadki losowe.
Wśród ubytków nadzwyczajnych rozróżniamy:
-ubytki niezawinione-powstałe bez udziału człowieka
-ubytki nieuzasadnione-jeśli nie można ustalić przyczyny powstania tych niedoborów
-ubytki zawinione- powstałe w wyniku niedbalstwa, braku troski pracowników handlu.
Transport Towarów
Transport-jest działaniem gospodarki narodowej zajmujących się przemieszczaniem ładunków za pomocą odpowiednich środków i urządzeń transportowych
W zależności od zasięgu oddziaływania transport dzielimy na: A) zewnętrzny- może być bliski dystrybucyjny-odbywa się wtedy, gdy sklepy (punkty sprzedaży detalicznej) znajdują się w odległości nie przekraczającej 50 km od magazynu oraz przerzutowy-jeśli odległość jest większa niż 50 km.
W zależności od zastosowanych środków transport dzieli się na: szynowy (kolejowy), kołowy (samochodowy), konny) wodny (śródlądowy, morski), lotniczy.
B) wewnętrzny-zajmuje się przemieszczaniem towarów w obrębie jednego punktu sprzedaży lub magazynu.
Ze względu na organizacje transport dzielimy na:
-własny
-branżowy
-publiczny
Ogólne środki transportowe możemy podzielić na:
-środki transportu poziomego-mogą być ręczne lub zmechanizowane. Do nich zalicza się wózki ręczne, wózki rolkowe, dźwigniki zębatkowe i śrubowe, wózki podnośnikowe ręczne, wózki akumulatorowe, w tym widłowe.
-środki transportu pionowego-mogą być ręczne lub zmechanizowane. Należą do nich przenośniki taśmowe, ześlizgi spiralne, dźwignice, wciągniki, dźwigi towarowe,
-środki do przenoszenia we wszystkich kierunkach-należą np. dźwigi samojezdne kołowe i suwnice.
Przepisy dotyczące bezpieczeństwa i ochrony pracy.
Zgodnie z przepisami dopuszczalne normy obciążeń wynoszą:
A) dla mężczyzn:
-do 50 kg przy pracy dorywczej po drodze poziomej i odległości przenoszone do 75 m (poza przedmiotami długości 4 m)
-do 50 kg przy pracy stałej, tylko odległości transportu do 25 m lub na wysokości do 4m
-do 30 kg przy przenoszeniu przedmiotów długich do 4m i przy pracach na pochylniach:
B) dla kobiet:
-ręczne podnoszenie i przenoszenie ładunków przy pracy stałej 15 kg, przy pracy dorywczej 25 kg, (przy czym dopuszczalna masa jest liczona razem ze sprzętem pomocniczym)
C) dla młodocianych-w zależności od wieku należy przestrzegać postanowień podanych w Rozporządzeniu Rady Ministrów z dnia 1 grudnia 1990 r.
Konwojent-jest pracownikiem wytypowanym przez dostawcę do sprawowania opieki w czasie przewożenia towarów oraz przekazywania ich do sklepu. Powinien on być obecny przy załadowaniu i wyładowaniu